Příprava brisketu ve stylu amerického BBQ není složitá, ale však je třeba dbát na několik detailů a počítat s větší časovou náročností ve srovnání s jinými styly grilování. Odměnou Vám bude fantastický kus masa a labužnické pohledy Vašich hostů. V Americe existuje několik BBQ stylů, které se liší především použitým kořením a BBQ omáčkami. Vlastní příprava brisketu je velice podobná. Kansaský styl používá hodně cukru a omáček, takže výsledek je SWEET&SALTY. Carolina styl jde zase více do SWEET&SOUR. My Vám představíme Texaský styl, který máme rádi pro jeho jednoduchost. Používá se pouze sůl a pepř, což skvěle doplní chuť masa. V jednoduchosti je síla.... |
|
Počet porcí: minimálně 20 podle velikosti brisketu Délka přípravy: 30 min Grilování: 16 hod Celkový čas: 16 hod 30 min Obtížnost: obtížné |
|
Ingredience: |
Postup: |
|
1. Jemně okrájejte brisket, tak aby měl pravidelný tvar 2. Brisket potřete po všech stranách olejem nebo hořčicí a řádně nasolte a opepřete. Opravdu se nebojte přidat velké množství pepře 3. Brisket nechte odležet přes noc v lednici 4. Gril nebo udírnu rozehřejte na 110-120°C, doporučujeme topit ořechem nebo jabloní. Brisket položte POINTEM nahoru 5. Každých 30 min brisket postříkejte roztokem jablečného džusu a octu v poměru 1:1 6. Jakmile brisket dosáhne teploty 65°C a je dostatečně zauzený, zabalte ho do nevoskovaného řeznického papíru nebo alobalu a vraťte zpátky do udírny/grilu. 7. Pokračujte v uzení a kontrolujte teplotu. Při 70°C nastává tzv. "STALL", který trvá přibližně 1,5 hod a při kterém teplota neroste. 8. Jakmile briket dosahne teploty 85°C, tak jej zabalte do deky a přendejte do polystyrenového boxu na alespoň 2 hodiny. 9. Servírujte. Pokud Vám brisket zbyde, což pochybujeme, tak z něj můžete udělat skvělý sendvič ve stylu PASTRAMI, který najdete v receptech |