Asi každý z nás byl už někdy nakupovat v IKEA a ochutnal i jejich vyhlášené masové kuličky. Ty jsou populární po celém světě. Pojďte si sami připravit masové kuličky z vyzrálého hovězího masa s baconem a smetanovou omáčkou. Kombinace dijonské hořčice a omáčky worcestershire dají jídlu úžasný "šmak". Navíc celá příprava Vám zabere pouze 30 minut, takže super jídlo na rychlou večeři. Jako přílohu můžte zvolit vařené těstoviny, bramborovou kaši nebo třeba i rýži.
|
- 0,5 kg mletého hovězího masa
- 100g bacon Thick cut
- 200g strouhanky
- 1 velká cibule na kostičky
- 0,4 l hovězího vývaru (od Kloudy)
- 100 ml smetany
- 1 vajíčko
- 1/4 lžičky nového koření
- 1/8 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 100g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce Worcestershire omáčky
- 1 lžíce Dijónské hořčice
- nasekaná petrželka, pepř, sůl
|
- Smíchejte hovězí maso, nakrájený bacon, strouhanku, petželku, nové koření, muškátový oříšek, cibuli, česnek, pepř, sůl a vajíčko.
- Ze směsi vytvarujte přibližně 12 velkých nebo 20 menších koulí.
- Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a lžíci másla.
- Přidejte masové koule a důkladně je opečte ze všech stran. Poté je přendejte do mísy nebo talíře a překryjte alobalem, aby nevychladly.
- Do výpeku na panvi přidejte zbylé máslo, přidejte mouku a oprahněte ji do zlatova.
- Vmíchejte smetanu a hovězí vývar.
- Přidejte Worcestershire omáčku a dijónskou hořčici a vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte hotové masové koule a nechte vše společně povařit další 2-3 minuty.
- Servírujte spolu s těstovinami, rýží nebo bramborovou kaší. Dobrou chuť!
|