Švédské masové kuličky

Asi každý z nás byl už někdy nakupovat v IKEA a ochutnal i jejich vyhlášené masové kuličky. Ty jsou populární po celém světě. Pojďte si sami připravit masové kuličky z vyzrálého hovězího masa s baconem a smetanovou omáčkou. Kombinace dijonské hořčice a omáčky worcestershire dají jídlu úžasný "šmak". Navíc celá příprava Vám zabere pouze 30 minut, takže super jídlo na rychlou večeři. Jako přílohu můžte zvolit vařené těstoviny, bramborovou kaši nebo třeba i rýži.

Počet porcí: 6
Délka přípravy: 10 min
Vaření: 20 min
Celkový čas: 30 min
Obtížnost: snadné
Ingredience Postup:
  • 0,5 kg mletého hovězího masa
  • 100g bacon Thick cut
  • 200g strouhanky
  • 1 velká cibule na kostičky
  • 0,4 l hovězího vývaru (od Kloudy)
  • 100 ml smetany
  • 1 vajíčko
  • 1/4 lžičky nového koření
  • 1/8 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 100g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce Worcestershire omáčky
  • 1 lžíce Dijónské hořčice
  • nasekaná petrželka, pepř, sůl







  1. Smíchejte hovězí maso, nakrájený bacon, strouhanku, petželku, nové koření, muškátový oříšek, cibuli, česnek, pepř, sůl a vajíčko.
  2. Ze směsi vytvarujte přibližně 12 velkých nebo 20 menších koulí.
  3. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a lžíci másla.
  4. Přidejte masové koule a důkladně je opečte ze všech stran. Poté je přendejte do mísy nebo talíře a překryjte alobalem, aby nevychladly.
  5. Do výpeku na panvi přidejte zbylé máslo, přidejte mouku a oprahněte ji do zlatova.
  6. Vmíchejte smetanu a hovězí vývar.
  7. Přidejte Worcestershire omáčku a dijónskou hořčici a vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne.
  8. Dochuťte solí a pepřem.
  9. Přidejte hotové masové koule a nechte vše společně povařit další 2-3 minuty.
  10. Servírujte spolu s těstovinami, rýží nebo bramborovou kaší. Dobrou chuť!