T-bone steak s pepřovou omáčkou a kapustičkami

T-BONE STEAK

 
  • T-bone steak 800-1000g
  • snítka rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce studeného másla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • Sůl
  • Pepř
Hovězí steak si vytáhni cca hodinku před přípravou z lednice, vybal ho a nechej temperovat na pokojovou teplotu. Jak bude maso ready, rozehřej troubu na 55ºC a připrav do ní mřížku. Teď už můžeš rozpalovat pánev. Mezitím si steak důkladně ochuť hrubou mořskou solí a drceným pepřem. Jak se začne z pánve lehce kouřit, přilej pár kapek oleje a polož na ni steak. Silně ho přimáčkni k pánvi a nechej ho po všech stranách opéct, tzv. zkaramelizovat. Bude to trvat cca 4 minuty z každé strany. Když máš steak opečený podle svých představ, sundej pánev na 30 vteřin z ohně, přidej rozmarýn, dva stroužky česneku a dvě velké lžíce studeného másla. Vrať pánev nad plamen, nechej máslo zabublat a pomocí lžíce steak přelévej zlatavým máslem. Budou to asi 2 minutky. Poté steak vyndej z pánve, vlož do trouby na mřížku a nechej alespoň 20 minut odpočinout.


PEPŘOVÁ OMÁČKA


  • 1 dcl Demi glace
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžíce drceného pepře
  • lžíce másla
  • lžička medové hořčice
  • panák oblíbené kořalky
  • pár kapek worcestru
  • snítka tymiánu
  • panák tučné smetany
  • Sůl
Do pánve si dej velkou lžíci másla, přidej na plátky nakrájené šalotky a začni pomalu restovat. Osol, přidej nasekaný česnek, drcený pepř a restuj do tmavě zlatavé barvy. Pak přidej worcester, hořčici, pár lístků tymiánu a panáka kořalky. Nechej krátce probublat a přidej Demi glace. Důkladně promíchej a vař na mírném plameni alespoň 10 minut. Ochutnej, popřípadě dochuť solí a zjemni kapkou smetany. 


RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA

 
  • dvě chlapské hrsti růžičkové kapusty
  • Bacon - americká slanina
  • 1/4 citronu
  • lžička vepřového sádla
  • olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
Z kapustiček si odkroj košťál, otrhej nehezké lístky a opláchni pod tekoucí vodou. Očištěné je povař cca 30 vteřin ve vroucí osolené vodě a ihned je vytahuj a ponoř do studené vody s ledem. Vychlazené kapustičky osuš a z každé utrhni 2-3 hezké lístky. Ty si dej bokem do misky. Kuličky kapustiček si začni opékat na kousku vepřového sádla a cca po minutě přidej na kostičky nakrájený bacon. Osol, opepři a opékej dozlatova. Ke konci lehce zakápni citronovou šťávou a můžeš podávat. Při servírování ozdob natrhanými lístečky, které sis ochutil solí a kapkou olivového oleje.